14 Kasım 2014 Cuma

AHL de Büyük Gün


Atatürk Havalimanı’nda son yıllarda yaşanan yoğun hava trafiği sebebiyle yetersiz kalan uçak park yerleri ihtiyacını karşılayabilmek için bir süreden beri yürütülen ilave park sahası ve taksi yolu inşaatları tamamlandı. Hava Kuvvetleri’nden alınan askeri alana inşa edilen 26 uçaklık ilave uçak park yeri sahası ve taksi yolunun açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yaptı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ile birlikte hizmete giren apron ve taksi yolunu gezen Bakan Elvan, “En büyük sıkıntılarımızdan biri olan park yeri problemini, apron problemini önemli ölçüde çözmüş olacağız. Burada 26 uçaklık ilave park yeri sağlandı. 17 ilave park yeri ile toplam 43 uçaklık yeni park sahası kazanılmış olacak ve Atatürk Havalimanı’ndaki uçak park yeri sayısı toplamda 145’e yükselecek. Özellikle kış aylarında yaşanan ciddi sıkıntılar, gecikmeler ve sefer iptalleri artık yaşanmayacak” dedi.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI OLMAZSA OLMAZIMIZ…

Türkiye’de havacılık sektörünün çift haneli rakamlarla büyüdüğüne dikkat çeken Bakan, son günlerde İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ile ilgili çalışmaların yavaş yürüdüğü ile ilgili iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Bu büyüme performansında devam edeceğiz. Tüm gelişmeler, tüm simülasyonlar tüm teknik çalışmalar bunu gösteriyor. Bizim olmazsa olmazımız 3. havalimanıdır. Mutlaka üçüncü havalimanını inşa etmek zorundayız. Üçüncü havalimanımızın inşa edilecek olması buraların atıl kalacağı anlamına kesinlikle gelmemelidir. Neden gelmemelidir çünkü Türkiye artık hava trafik yoğunluğunun maksimum düzeyde bulunduğu bir bölgede bulunuyor. Yoğunluk batıdan yavaş yavaş doğuya kaymaya başladı. İstanbul hava trafik yoğunluğunun en fazla olduğu bir bölgede yer alıyor. En kısa yoldan en kısa yoldan seyahat edebileceğiniz bir güzergah İstanbul. Uluslararası havayolu şirketleri tarafından da tercih edilin bir üs durumunda.”

Bakan Elvan’a yöneltilen bir diğer soru ise “Üçüncü havalimanın arazisi ile ilgili ‘havalimanı yapılmasına müsait olmadığı ve bu iddiaların Türk medyasında çok fazla öne çıkmış ve bir dönem çok fazla güven duyulmuş  isimlerin ağzından duyulması  size neler düşündürüyor” şeklinde oldu.

Bakan Elvan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının üçüncü havalimanı ile gurur duyması gerektiğini belirterek “Her bir medya kuruluşumuzun her bir sivil toplum kuruluşumuzun ve bu ülkenin her bir bireyinin onur duyacağı gurur duyacağı bir yatırımdır. Her yurtdışı seyahatimizde bize ilk sorulan soru şudur: Üçüncü havalimanı ile ilgili gelişmeler ne durumda? Ne yapıyorsunuz hangi aşamaya geldiniz. Onları neden bu kadar çok ilgilendiriyor bu soruları siz de sormalısınız. Üçüncü havalimanı bizim için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Türkiye’nin hem bölgesel hem küresel bir güç olması açısından hem de havacılık sektörüne sağlayacağı katkı açısından.” dedi.

Bakan Elvan 3. havalimanının yeri konusunda gündeme gelen eleştirileri de şöyle yanıtladı: “Gelelim havalimanın yerine… Orayı görenler gördü sizler de görmüşsünüzdür. Bir bataklık konumunda. Onlarca çukur yıllarca orada kömür madenciliği yapıldı. Kimin sesi çıktı bugüne kadar hanginiz tepki gösterdiniz? Kimler tepki gösterdi? Yıllarca oralar oyuldu bataklık haline dönüştürüldü. Biz bu bataklığı gerçek anlamda bu ülkenin yararına sunuyoruz. Yaptığımız şey bu. Birçok yeri girilemeyecek durumda. Oralar düzene sokulacak ve bir anlamda hem İstanbul’un hem Türkiye’mizin hem de dünyanın hizmetine sunulacak bir havalimanı olacak.”

HAVALİMANININ YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL…

Bakan Elvan üçüncü havalimanı projesinin iptal edileceği, yeni bir ihaleye çıkılacağı veya yerinin değişeceği iddiaları ile ilgili olarak da, “Havalimanının yerinin değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değil. Bunları yazanları çok merak ediyorum. Gerçekten zerre kadar bu ülkeyi seviyorlarsa çok samimi olarak söylüyorum bu ülkenin hayrına bir şeyler söylemeleri gerekiyorsa bu projenin arkasında olmaları gerekir. Ben bunu anlamakta inanın çok güçlük çekiyorum. Dünyanın en büyük havaalanını inşa ediyorsunuz ve bu havaalanını inşa ederken devletin kasasından bir kuruş para çıkarmadan bu havaalanını inşa ediyorsunuz. Ve her yıl bir milyar euro yaklaşık, üç milyar lira da devletin kasasına para koyuyorsunuz. Buna rağmen itiraz ediliyor. Dünyanın hangi ülkesinde, bana bir tane ülke gösterin, böyle bir proje olacak, devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak ve her yıl devletin kasasına 3 katrilyon para girecek ve bu projeye ‘hayır’ diyecekler. Böyle bir imkanı Türkiye dışında hiçbir yerde bulamazsınız.” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Atatürk Havalimanında açılan park sahasına ilk park edilen ve Cenevre seferi için hazırlanan uçağın ekibiyle birlikte gazetecilere poz verdi.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan'a Atatürk Havalimanı'nda rahatlama sağlayacak olan yeni park yeri alanındaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, yeni açılan park alanından yapılan ilk sefer öncesi THY'nin Cenevre uçağının yolcularıyla ayak üstü sohbet ederek iyi yolculuklar diledi.

BAKAN ELVAN GAZETECİLERİ ZİYARET ETTİ…

Atatürk Havalimanı'nda Dış Hatlar Terminali'nde Havalimanı Muhabirleri Derneği'ni ziyaret eden Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Elvan beraberinde Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve TAV CEO'su Sani Şener ile birlikte Havalimanı Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti.    

Ziyarette Dernek Başkanı Cemil Yıldız ve Başkan Yardımcı Celal Uçan ve Deneyimli gazeteci Faik Kaptan ile sohbet eden Elvan, 'Derneğinizi ilk defa ziyaret ediyorum. Bundan sonra da ziyaret etmeyi düşünüyorum' dedi.    

Ziyaret sırasında görev yapan gazetecilerle tek tek tanışan bakan Elvan, gazetecilerin çalışma şartları hakkında bilgi aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder